Semafoare

Schite semnale luminoase model vechi:






Schite semnale luminoase model nou:





Schițe semnale pitice de manevră (detalii aici):
Schițe semnale mecanice de manevră și presemnalizare (detalii aici):




20 de comentarii:

  1. In capatul de sus al scarii, nu ar trebui sa fie o usoara curbura la unirea cu stalpul?

    In poza pare a avea un unghi drept.

    Adrian Petcu

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa este, in zona respectiva scara este indoita cu o raza de curbura. Pe model, eu am o linie de indoit, in principiu pot sa realizez si eu o usoara curbura. Nu este o problema.

    RăspundețiȘtergere
  3. Semnalele de generatie noua sunt foarte frumoase.
    S-a gasit o solutie tehnica ca numerele sa fie luminate de vreun bec sau acele numere vor desenate?

    Adrian Petcu

    RăspundețiȘtergere
  4. Toate semnalele vin impreuna cu indicatoarele de pe stalp?

    RăspundețiȘtergere
  5. Numerele de pe panourile indicatoare "Trepte Multiple de Viteza" vor fi livrate sub sub forma unor autocolante tiparite color. Ele cpr respecta conventia CFR (vor fi albe sau galbene).
    Da, tot ce este figurat in desen va apare si pe modelul final. Anumite inscriptii sunt (dupa cum spuneam si mai sus) livrate ca autocolante tiparite color.

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte utile schitele tale. Voi incerca sa manufacturez si eu un semafor.

    K1102*a -carei epoci este specific?

    RăspundețiȘtergere
  7. @andrei_nsts: semafoarele denumite de mine model vechi (K1102*a, b si c) au aparut cam in epoca III si continua sa fie folosite si azi (cel putin pe liniile secundare sau care nu sunt prevazute cu BLA si TMV) Sincer, nu stiu exact anul aparitiei lor, insa modelul este, cu mici variatii, folosit in mai multe tari estice, posibil deci sa fi aparut in primii ani dupa razboi. Chiar si acum in triajul Bucuresti sunt multe semafoare gen K1102*a sau echivalentul lor denumit "pitic".
    Desenele postate de mine se vor regasi in modele realizate din alama fotodecupata, care vor fi disponibile incepand cu saptamana viitoare. Pe moment toate vor fi gata montate, dar in viitor as putea sa ofer si kituri pentru asamblat. Ma bucur oricum ca desenele mele iti sunt de folos.

    RăspundețiȘtergere
  8. Chiar tare ce ai facut tu (seaforul fotodecupat).
    Ai cumva in plan si niste semnale cu paleta?

    RăspundețiȘtergere
  9. Sper ca va dau o veste buna: DA. Urmatorul kit pe care il am in plan va contine semale cu brat (3 sau 5 modele - in functie de cat loc voi avea disponibil pe placa) semafoare pitice de manevra, alte modele de panouri de semnalizare dar si instalatii de cale (intinzatoare fir pentru semnale cu brat, manete de comanda, dulapuri de comunicatie...) Cele 3 modele care vor fi cuprinse in versiune minimala vor fi:
    - semnal principal cu 1 brat
    - semnal prevestitor simplu (dreptunghi galben)
    - semnal de manevra (romb)
    Comanda semnalului se va face cu servomecanisme miniatura.

    RăspundețiȘtergere
  10. Se pot folosi schitele semafoarelor de pe blog?
    Daca da,o sa incerc si eu sa mesteresc unul cu 4 focuri!

    RăspundețiȘtergere
  11. @KAT: multumesc pentru intrebare. Raspunsul este DA. Eu am postat aceste schite si pentru aceia care doresc sa asambleze kituri de alama fotodecupata fabricate de mine, dar si pentru toti aceia care impartasesc aceasta pasiune in general. Spor la lucru si sper sa vad si eu rezultatele!

    RăspundețiȘtergere
  12. Felicitari Domnule Anghel....
    Daca imi permiteti o sugestie...tinand cont de faptul ca marea majoritate a statiilor de cale ferata centralizate electrodinamic (CED) sunt pe linii cu B.L.A (Bloc de Linie Automat)atat semnalele de intrare cat si cele de iesire sunt compuse in cea mai mare parte din doua unitati luminoase (cu 3 si respectiv 2 focuri luminoase) atat la semnalele de intrare cat si la cele de iesire sau parcurs/ramificatie....
    Acest tip de semnale intalnindu-se si la semnalele de iesire , parcurs si ramificatie din statiile CED de pe sectii nedotate cu BLA.
    Semnalele luminoase prezentate de catre d-voastra compuse din doua unitati luminaose cu cate doua focuri pe fiecare unitate luminoasa se intalnesc numai ca semnale luminoase de intrare de pe sectii neinzestrate cu BLA.
    Timamd cont de acest aspect , pentru a fi cat mai aproape de realitate si pentru a fi in avantajul ambelor parti (atat a d-voastra ca si producator cat si pentru noi pasionatii de modelism) cred ca se impune sa creati Kit-uri de semnale luminose cu doua unitati luminoase (3+2) si la care sa se adauge inca o unitate luminoasa distincta pentru semnalul de manevra , "semnalul de chemare" ori pentru "indicatorul de semnalizare a iesirii trenului pe firul din stanga caii" in cazul semnalelor de iesire din statiile aflate pe sectii de circulatie pe cale dubla cu B.L.A-"Banalizat".
    Aici cred ca se pot realiza ambele modele atat cele cu unitati luminoase de tip "oval" cat si cele de tip "dreptunghiular' tesite la colturi ...asigurand in acest mod atat o varietate de produse pentru vanzare cat si satisfacerea placerii mai multor modelisti ...
    Daca doriti si alte detalii de specialitate , va stau la dispozitie cu placere...
    Va doresc mult succes in continuare...
    Cu stima Big_Boy

    RăspundețiȘtergere
  13. @Big-boy: multumesc pentru observatiile dvs. atat de documentate. Motivul pentru care pe moment nu am propus si semnale cu 3+2 focuri este legat de spatiul din cutia postament. Acolo sunt situate mai multe componente electronice smd lipite pe un cablaj. Acum folosesc aceste componente in format 0805 (circa 2 x 1,2 mm) si ar trebui sa le schimb cu in format 0603 (adica circa 1,5 x 0,8 mm). Acest format este mai dificil de lipit manual.
    Dar, dupa cum vedeti chiar aici pe blog, vor mai urma si alte modele de semafoare (mecanice cu brat, "pitice" de manevra..) asa ca foarte probabil voi gasi o solutie pentru ca sa raspund si acestei cereri. Desigur, mai intai astept sa vad cat de cerute sunt cele care sunt deja disponibile.

    RăspundețiȘtergere
  14. Domnule Anghelson...
    Scuze pentru insistente insa as vrea sa o luati ca si un sfat sau o indrumare pentru bunul mers al "afacerii" d-voastra .
    Fiecare modelist vrea sa investeasca financiar in cea ce doreste sa puna pe diorama si care sa reflecte la scara dorita realitatea...
    Tocmai de aceea am spus ca acest tip de semnale NU VOR AVEA asa mare trecere...ca si cele care le veti scoate in formatul 3+2 uniati luminoase (le denumesc asa...pentru cei interesati rog sa citeasca topic-ul anterior)
    De aceea cred ca se impune o revizuire cat mai rapida a kit-ului...nu de alta dar nu cred ca cineva sau NU prea multi modelisti isi permit sa investeasca financiar....pentru un kit pe care poate il vor utiliza complet in viitor atunci cand vor avea pe diorama mai multe gari in care vor avea nevoie de 1-2 semnale din modelul 2+2 unitati luminoase...
    Insa cand veti scoate Kit-ul 3+2 cu siguranta veti avea mult mai multe solicitari deoarece majoritatea vor avea nevoie de semnale de intrare + semnale de iesire + semnale de ramificatie iar pentru cei cu statii mari vor avea nevoie si de semnale de parcurs.....toate acestea fiind de modelul 3+2 focuri la fiecare semnal cu sau fara focul suplimentar pentru "semnalul de chemare" sau indicator pentru "iesirea pe firul din stanga caii in cazul statiilor aflate pe sectii cu BLA-Banalizat"
    In concluzie...fara sa va dezamagesc....nu cred ca veti avea prea multe solicitari pentru Kit in actuala forma....sau nu de la modelistii documentati si care cunosc "Regulamentul de semnalizare nr.004" in vigoare la CFR....poate de la cei care vor sa realizeze statii dupa modelul "Centralizarii electronice"(CE)pentru modelul de semnale "cu Trepte Multiple de Viteza" T.M.V ( a se vedea Regulamentul de smenalizare CFR nr.004" .
    Pentru bunul mers al acestei afaceri a d-voastra cred ca se impune urgentarea introducerii Kitului 3+2 si a semnalelor luminoase de manevra "pitice"...care va garantez ca va creste exponential cecerile la vanzare.
    In speranta ca aceste remarci nu vau deranjat.....asteptam cu nerabdare noutati din partea d-vaostra....
    Cu stima...
    Big_boy

    RăspundețiȘtergere
  15. @Big_boy: Vedeti dvs. si kit-ul actual permite realizarea de semnale 3+2 cu observatia ca lumina alba de jos nu este functionala. Aseara am analizat solutiile posibile si am ajuns la concluzia ca o mica adaptare a cablajului din postament ar permite si activarea luminii albe. Deci nu este nevoie de reproiectarea kitului. De remarcat faptul ca in acest caz, din kit se vor putea asambla un semnal cu 3+2 focuri si unul cu 2 focuri in loc de un semnal cu 2+2 focuri si unul cu 3 focuri. Ceva mai tarziu voi publica un anunt in acest sens. Cat despre semnalele pitice de manevra, acelea sunt inca in stadiul de proiectare. Probabil peste 5-6 saptamani vor fi gata de comercializat. Exista deja o lista de subscriptie deschisa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am priceput...
      In acest caz trebuie sa refaceti prima pagina in care ati descris asa :
      Kit K1102 (5 modele de semafoare luminoase) - 38 euro / 165 lei
      Prin cuvantul "semafor" in termeni feroviari corect se intelege semnalul mecanic cu brate (actionare mecanica) denumirea corecta pentru Kitul dumneavoastra ar fi "Kit semnale luminoase" .
      De asemenea in explicatie trebuie precizat ca acest Kit contine de fapt 3 unitati luminoase din care 2 unitati cu cate 2 focuri si o unitate luminoasa cu 3 focuri deoarece eu personal cand am citit exprimarea "5 modele de semafoare luminoase" deja ma vedeam cu cate 5 semnale luminoase complete , fiecare semnal luminos complet fiind compus din doua unitati 3+2....

      Ștergere
  16. @Big_boy: Inteleg obiectia dvs. legata de corecta semnificatie a termenului semafor. Voi cauta sa fiu mai riguros legat de utilizarea acestui termen.
    Cu a doua afirmatie a dvs. nu sunt de acord. Descrierea kitului K1102 este corecta si completa. El permite realizarea a 5 modele de semnale luminoase respectiv:
    K1102*a - semnal model vechi cu 2 focuri
    K1102*b - semnal model vechi cu 3 focuri
    K1102*c - semnal model vechi cu 2+2 focuri
    K1103*d - semnal model nou cu 3 focuri
    K1103*e - semnal model nou cu 2+2 focuri
    Asa dupa cum am completat azi, alternativ kitul K1102 permite realizarea urmatoarelor 5 semnale luminoase:
    K1102*a - semnal model vechi cu 2 focuri (2 bucati)
    K1102*g - semnal model vechi cu 3+2 focuri (desenul urmeaza a fi postat in curand)
    K1102*f - semnal model nou cu 2 focuri (desenul urmeaza a fi postat in curand)
    K1102*h - semnal model nou cu 3+2 focuri (desenul urmeaza a fi postat in curand)
    Nu am afirmat niciunde ca pot fi asamblate 5 semafoare din oricare model, ci cate unul din fiecare. Sper ca am clarificat aceasta nelamurire a dvs.

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu vreau sa intru in polemica cu d-voastra...poate ar fi bine sa prezentati o imagine a Kitului si fiecare se gandeste ce poate scoate din el....daca e intersat sa-l cumpere...
    La CFR semnalele luminoase sau mecanice se definesc dupa functia pe care acestea le indeplinesc si nicidecum "model vechi sau nou" deci eu cand ma gandesc la un semnal de intrare ca si un Kit ...trebuie sa am pe langa catarg si cele doua unitati luminoase (fie ovale fie dreptunghiulare cu cate 2 si respectiv 3 orificii si LED-urile aferente + un partea de tablita rotunda+LED-ul aferent semnalului de intrare (inclusiv scarita)...Asta daca vrem sa avem un Kit complet pentru semnalul luminos de intrare (cu catarg)....eu asa gandesc dupa denumirea la CFR al unui semnal...complet...
    Poate nu ar strica sa aruncati un ochi....aici...
    http://www.uic.org/onk/IMG/pdf/R004.pdf
    Este Regulamentul de semnalizare in vigoare la CFR...
    Daca am deranjat , imi cer scuze poate din cauza ca vorbesc din punct de vedere profesional...
    Sunt sigur ca sunteti bine intentionat dar cel putin pentru cunoscatori....detaliile legate de Kit necesita a fi bine exprimate iar pentru cei mai putin cunoscatori cred ca e bine sa vada si fotografii ale Kit-ului nemontat ...ca sa deduca ce poate scoate si realiza din aces Kit....
    Cu stima si consideratie...

    RăspundețiȘtergere
  18. Scuze .... cand am scris "tablita rotunda+LED-ul aferent semnalului de intrare" am vrut sa scriu tablita pentru semnalul de "chemare" si LED-ul aferent ...

    RăspundețiȘtergere
  19. @Big_boy: In primul rand nu ma deranjeaza de loc interventiile dvs. Daca ati mai revazut postarile mele, sunt sigur ca ati remarcat ca tin cont de multe din sugestiile pe care le faceti. De pilda am corectat denumirea de semafor, oriunde am gasit-o.
    Ideea dvs. de a posta imagini cu placa de alama fotodecupata care reprezinta kitul, eu am abandonat-o deoarece la dimensiunile la care pot posta aici poze, nu se poate observa bine. Insa, atat dvs. cat si oricine doreste sa fie edificat ma poate contacta pe e-mail
    (adresa mea de e-mail o puteti gasi daca vizualizati profilul meu) si eu ii voi trimite in format pdf, imaginea placii de alama.
    Denumirea de model vechi sau nou legata de semnale luminoase eu (ca si majoritatea modelistilor feroviari carora ma adresez) o folosesc pentru a distinge intre semanlele ovale si cele dreptunghiulare. Am citit si eu de mai multe ori instructia de semnalizare si stiu ca din punct de vedere functional cele 2 sunt in mare parte echivalente.
    Legat de descrierea pe care ati facut-o dvs. continutului unui kit, ea este corecta dar mai trebuie adaugate cutiile de conexiuni, postamentul si tablele de identificare si numerotare. Si da, aceste elemente le veti gasi in kit pentru a realiza un semnal.
    Blocul optic al semnalului de chemare am precizat inca de la inceput (in primele postari de pe blog) ca va fi reprezentat, dar nu va fi functional. Deci nu avem nici un led pentru acesta.
    Dar vorba dvs. cel mai bine ma puteti contacta pe e-mail si va trimit fisierul pdf. Sunt sigur ca veti afla de acolo toate informatiile necesare.

    RăspundețiȘtergere